Afet Yönetimi

İyi bir eğitimin, mutlaka #Fiziksel olarak sağlıklı ve dayanıklı koşullarda yapılması gereğinden hareketle, #Deprem konusundaki farkındalığımızı canlı tutuyor, bilgilerimizi sürekli güncellemeye özen gösteriyoruz.

Ortaokul binamız ve okul öncesi & ilkokul binamıza taşındığımız dönemlerde, zorunlu olarak yapılması gereken #DepremeDayanıklılık ve #ZeminDenetimi sonuçlarımız, web sitemizde de yer aldığı şekliyle, “#Dayanıklı” olarak onaylanmıştı. 🙏

Ancak ülkemizin #Deprem gerçeğini göz ardı etmeden geçtiğimiz haftalarda tekrarladığımız güncel denetimlere dair, sonucumuzu ise aşağıda görebilirsiniz.

Okulların inşa edildiği zeminin deprem esnasındaki davranışını ve dayanımını belirlemek için kullanılan #Jeofizik araştırma yöntemlerinden #SismikYöntem ile yapılan incelemelerde,
ilkokul ve ortaokul binalarımızın;

• Temel seviyesinde “Taşıma Gücü Riski“ bulunmamış ve “Risk Oluşturacak Boşluklu Yapı” tespit edilmemiştir.
• Her iki binamızda da #Deprem esnasında “Zemin Sıvılaşma Riski“ bulunmamaktadır.
• Bahçelerimizde yapılan doğal titreşim ölçümleri sonucunda ise, binaların deprem esnasında rezonansa girme riski beklenmemektedir.
🧿🧿🧿

Umuyoruz ki, #17Ağustos, #12Kasım, #30 Ekim, #6Şubat gibi depremle hatırladığımız acı tarihler geride kalır ve konunun tüm paydaşları, kendi sorumlulukları çerçevesinde gereken tüm önlemleri alır. 🙏

#ErkanUlu #AnaSınıfı #İlkokul #Ortaokul

Bu sayfada, 2017 yılında taşındığımız Beşiktaş Ortaköy Levazım Mahallesi Çayır Sokak’ta yer alan ortaokul binamızda ve 2020 yılında aynı sokakta faaliyete geçen ilkokul binamızda, gerçekleştirdiğimiz afet yönetimi ve sivil savunma başlıklarındaki faaliyetlerimize dair bilgiler yer almaktadır. Tüm faaliyetlerimiz; Milli Eğitim Bakanlığı, AFAD, UNICEF Okullarda Afete Hazırlık Rehberi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi & Deprem Araştırma Enstitüsü’nün yayınladığı güncel kaynaklar incelenerek yürütülmektedir.

Kahramanmaraş ve çevre illerinde meydana gelen deprem hepimizi derinden etkilemiştir. Ülkemizdeki deprem gerçekliğinden dolayı okulumuzla ilgili mevcut koşullar gözden geçirilmekte ve daha da iyileştirmek konusunda gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Yaşanılan bu deprem de bu çalışmaların ne kadar önemli ve gerekli olduğunu acı bir şekilde bize göstermiştir. 

Beşiktaş Ortaköy Levazım Mahallesi Çayır Sokak’ta yer alan ortaokul ve 2020 yılında aynı sokakta faaliyete geçen ilkokul binalarımızdaki afet yönetimi ve sivil savunma başlıklarındaki faaliyetlerimize dair bilgileri dikkatinize sunarız.

Tüm faaliyetlerimiz; Milli Eğitim Bakanlığı, AFAD, UNICEF, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi & Deprem Araştırma Enstitüsü’nün yayınladığı güncel kaynaklar incelenerek yürütülmektedir.

 

AFET ÖNCESİ HAZIRLIK

  • İlkokul ve ortaokul binalarımızın 2017 (Ortaokul) ve 2020 (İlkokul) yılında yapılmış olan teknik denetim raporları mevcuttur.
  • Binalarımızın geçerli mevzuat doğrultusunda deprem dayanıklılığına dair yetkili kurumlardan alınan teknik raporlarında, okul binalarımızın sağlam ve depreme dayanıklı olduğu belirtilmiştir.
  • Okulumuzun MEB yönetmelikleri kapsamında acil durum planları mevcuttur. Acil durum ekipleri oluşturulmuştur. 
  • Okullarımızda olası bir acil durum anında hayata geçirmek üzere belirli aralıklarla tatbikatlar yapılmakta olup öğretmen, personel ve öğrencilerimiz güncel şekilde bilgilendirilmektedir.
  • Acil durumlarda çalışan deprem ve yangın alarm sistemleri aktif olarak çalışmakta olup ilgili teknik ekip tarafından düzenli kontrolleri sağlanmaktadır. Yangın tüplerinin periyodik bakımları yapılmış halde hazır bulunmaktadır.
  • Okullarımızda kullanılan sabit ve mobil telefonların yanı sıra telsiz haberleşme sistemi de aktif olarak kullanılacak durumdadır.
  • Sağlık personelimiz tüm ekipmanlarıyla birlikte acil durum anında ilk müdahaleyi yapmak üzere hazır durumdadır.
  • MEB tarafından öngörülen sayıda personel ve öğretmenimiz her sene  İş Sağlığı Güvenliği ve İlkyardım eğitimlerini almaktadır. Bununla beraber tüm öğretmen ve personelimiz, İş Güvenliği Uzmanımız tarafından verilen acil durum eğitimlerini tamamlamıştır.
  • Okullarımız içinde bulunan dolap, ekipman, akıllı tahta vb ürünler sabitlenmiş olup, öğrencilerimize zarar getirmeyecek şekilde önlemleri alınmıştır.
  • Olası bir elektrik kesintisi durumunda güç kaybını önlemek için kullanılan jeneratörlerimiz hazır ve çalışır durumdadır. (Jeneratörlerimiz ilkokulda 70 kw., ortaokulda 110 kw. gücündedir.)
  • Olası bir elektrik kesintisi durumunda koridorlarda devreye girmek üzere ışıldaklar bulunmaktadır, çalışır durumda olduklarının kontrolleri yapılmıştır. 
  • Okulumuz girişlerinde olası bir acil durum anında doğal gaz akımını kesecek sensörler mevcuttur.
  • Olası acil durumlar için tam donanımlı olarak hazırlanan afet yardım ekipmanları, okulumuz içinde güvenle ulaşılabilecek şekilde belirlenen alanda bulunmaktadır. Düzenli aralıklarla içerik kontrolleri yapılıp kullanıma hazır haldedir. 
  • Öğrenci, öğretmen ve okul/servis personellerinin iletişim bilgileri güncel haliyle hazırlanmış olup afet yardım ekipmanlarının içinde yer almaktadır. 
  • Servis içlerinde yardım ve  öğrenciye yetecek kadar su ve gıda malzemesi mevcuttur. Acil durum anında şoför ve servis hostesi tarafından öğrencilere gerekli müdahale yapılır halde olacaktır. 
  • Taşınan öğrencilerin listesi (kronik hastalık ve kullandıkları ilaç bilgileri), aile iletişim bilgilerinin olduğu liste sürekli güncellenerek servis araçlarında bulundurulmaktadır.
  • Okulumuza ait detaylı tüm bilgiler, güvenli dijital yedekleme sistemlerine kaydedilmiş şekilde muhafaza edilmektedir. 

 

AFET SIRASINDA VE SONRASINDA

  • Deprem anında çök-kapan-tutun uygulaması yapılacak, sarsıntı geçtikten sonra bina, tahliye uygulamasına uygun şekilde boşaltılacaktır.
  • Mevcut tahliye görevlileri ve planları doğrultusunda öğrencilerimizin okuldan çıkışları ve toplanma alanları belirlenmiştir. Okul toplanma alanı, ilkokul bahçemizdir.
  • Toplanma alanlarına yerleşen öğrencilerimizin yoklamaları alınacak ve güvenli alanda beklemeleri sağlanacaktır.
  • İletişim EU portal, telefon ve sms yoluyla sağlanacaktır. (Kriz anında iletişim kanallarında yoğun bir yüklenme olacağından velilerimizin iletişim kanallarını meşgul etmemesini rica ederiz.)
  • Acil durumlarda öğrencilerimizin velileri ivedilikle haberdar edilecek ve aile yakınları okula gelene kadar öğrenci teslim edilmeyecektir.  
  • Anne-baba, zorunlu haller durumunda iletişim kurulabilecek üçüncü kişi olarak sene başında bize iletmiş olduğunuz kişilerden herhangi birine ulaşılamaması durumunda, öncelikli olarak öğrencinin kendisini almaya gelen kişiyi tanıyor olması esastır. İlgili okul yöneticisi tarafından gelen kişinin güvenilirliği teyit edildikten sonra öğrenci, tutanak tutularak  teslim edilir. Aksi durumda öğrenci, görevli öğretmen ya da yönetici gözetiminde okulda bekletilmeye devam edilir. 
  • Afet sırasında serviste olan öğrencilerimiz için aileleri ile haberleşme şoför ve servis hostesi tarafından sağlanacaktır. Şoförlerimiz araçlarını güvenli bir alana çekip velilere ulaşmaya çalışacaktır. Veliye ulaşılamaması halinde öğrenci okula geri getirilip, veli öğrenciyi okuldan teslim alana kadar okulda tutulması sağlanacaktır. 
  • Afet yardım ekipmanlarımız içinde öğrenci ve öğretmenlerimiz dahil tüm ekibimize belirli bir süre yetecek ölçüde, temel gıda, hijyen, ısınma, barınma vb. ihtiyaç malzemeleri hazır bulunmaktadır.

 

Yaşanabilecek her türlü kriz durumuna karşı Erkan Ulu Okulları olarak tüm tedbirleri en üst seviyede almış olup, kontrollerini sağlamaktayız. Gerekli tüm güncellemeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Saygılarımızla,